eXeLearning, el teu editor de recursos educatius gratuït i de codi obert

eXeLearning és un programa lliure i obert que permet la creació de continguts educatius d’una manera senzilla i amb un acabat de qualitat. Admet a més la incorporació de gran varietat de continguts (textos, imatges, vídeos, objectes digitals…) i d’activitats interactives. A més, la nova versió 2.5 facilita la creació de rúbriques i d’activitats de jocs interactius. Una eina en contínua millora que no ha deixat de guanyar adeptes en el món de l’educació.

El projecte va nàixer a Nova Zelanda, però en 2010 el INTEF va assumir la coordinació i l’impuls del projecte secundat per diferents organismes públics i empreses. Actualment es coordina des de Cedec-INTEF (Centre Nacional de Desenvolupament Curricular en Sistemes no Propietaris), organisme dependent del Ministeri d’Educació i Formació Professional a través del INTEF i de la Junta d’Extremadura a través de la Conselleria d’Educació i Ocupació.

Hui dia, eXeLearning està més viu que mai, i és una excel·lent opció per a elaborar continguts digitals educatius de qualitat. A més de comptar amb un equip de desenvolupadors, eXeLearning es manté gràcies al treball d’institucions i persones que creen en aquesta eina i que voluntàriament aporten traduccions i desenvolupaments, i ajuden als docents en la creació i publicació de recursos educatius.

eXeLearning promou a més la creació i difusió de recursos educatius oberts (REA) ja que, en ser lliure, gratuït i multiplataforma, facilita que qualsevol usuari puga modificar i redistribuir continguts creats amb aquesta eina, fomentant el coneixement compartit. Es poden consultar alguns exemples de projectes de creació de REA amb eXeLearning com el Projecte EDIA de Cedec-INTEF, el projecte CREGA de la Junta d’Extremadura, els Continguts i Recursos per a Educació Permanent de la Junta d’Andalusia o els recursos del Pla Ceibal de l’Uruguai.

Raons per a usar eXeLearning

Amb traduccions a més de 20 idiomes, és una eina utilitzada en països de tot el món per a la creació de continguts digitals. Però, què té eXeLearning perquè ho utilitzen tantes institucions i usuaris? A continuació exposem 10 raons per al seu ús.

  1. eXeLearning és un projecte de programari lliure que està coordinat i impulsat per l’Administració, la qual cosa suposa un fort suport a l’eina.
  2. És una eina lliure, gratuïta i de codi obert, per la qual cosa qualsevol usuari pot utilitzar-la i estudiar i modificar el seu codi, i fins i tot fer aportacions al seu desenvolupament.
  3. eXeLearning et permet crear materials i mantindre’ls en el teu poder, independentment que decidisques publicar-los en l’una o l’altra plataforma online. Tots hem perdut materials creats amb diferents eines online que han desaparegut per diferents qüestions, i al costat d’elles, el nostre treball. Amb eXeLearning podràs pujar els continguts a la xarxa però mantindràs l’original en el teu poder, per a poder-lo difondre i publicar on i quan vulgues.
  4. En ser multiplataforma, pots treballar en qualsevol sistema operatiu, i els continguts generats es veuran correctament en qualsevol dispositiu (ordinador de sobretaula, portàtil, tauleta o mòbil), ja que els materials creats amb eXeLearning són de disseny responsive.
  5. Es poden incorporar diferents tipus de continguts de manera fàcil: imatges, vídeos, àudios i fins i tot materials creats amb altres aplicacions (Geogebra, SlideShare, H5P, Genially…). A més, presenta una àmplia varietat d’activitats interactives. També pots triar l’estil amb què es presenten els materials o crear el teu propi disseny d’una manera realment senzilla, i incloure fàcilment efectes atractius com a acordions o pestanyes.
  6. eXeLearning facilita la creació de continguts accessibles, permetent seleccionar el format adequat (diferents nivells d’encapçalats, llestes, cites, definicions…) així com la inserció d’informació sobre els continguts (peus de foto, reconeixements d’autoria, llicències, títols dels enllaços, etc.).
  7. Pots exportar els continguts en diferents formats estàndard com a HTML, ePub3 o XLIFF, així com en els estàndards educatius SCORM o IMS per a treballar amb plataformes com Moodle. Aquesta varietat de possibilitats d’exportació et permetrà guardar i visualitzar el contingut en el teu ordinador o en un pendrive, enviar-lo per correu electrònic o publicar-ho online en diferents espais web, plataformes, LMS i repositoris.
  8. Permet la incorporació de metadades (en els estàndards LOM, LOM-és i Dublin Core) per a catalogar els continguts i publicar-los en repositoris de recursos educatius com *Procomún.
  9. L’activa comunitat de eXeLearning ofereix suport i suport als usuaris, especialment a través dels fòrums en exelearning.net, on es resolen problemes ràpidament i s’aporten suggeriments. També hi ha comunicació en xarxes socials, com Twitter i Telegram.
  10. Gràcies a les aportacions, avisos d’errors i suggeriments dels usuaris, *eXeLearning està en contínua millora, i incorpora periòdicament nous desenvolupaments, tant propis com d’altres institucions i persones que voluntàriament col·laboren amb el projecte.

eXeLearning no sols permet crear materials interactius de qualitat, sinó que a més fomenta l’ús, modificació i redistribució de Recursos Educatius Oberts, promovent l’Educació Oberta i el programari lliure.