Flippity.net

Introducció

Flippity és una web que ens ofereix la possibilitat de crear activitats interactives diverses, sorprenents i de manera molt senzilla per a la teua aula, així com alguns elements d’ajuda per a gestionar les teues classes, que ens permetran estalviar temps i a més cridar l’atenció i curiositat dels nostres alumnes en ser molt visuals i interactives.

 

Un altre dels elements més importants a tindre en compte en treballar en el núvol és la possibilitat de crear aquestes activitats i materials no sols pel professorat, també poden ser creades per l’alumnat de manera individual, o fins i tot de manera col·laborativa, per grups, o entre tota la classe. I això, no solament a l’aula, també ho permet en l’educació a distància, per la qual cosa és de gran ajuda. La distància física no implica distància social o col·laborativa entre iguals. L’alumnat passa de ser observador i consumidor, a ser creador; de ser individual a treballar en equip.

Flippity: Converteix fàcilment un full de càlcul en una activitat sorprenent.
Flippity Gamificació

També és una eina que s’adapta molt bé a les nostres possibilitats i la diversitat a l’aula, en el cas de no tindre recursos TIC en el centre educatiu o a casa, algunes d’aquestes activitats i elements permeten ser imprimibles. També, segons l’activitat permet diversitat de contingut, a més de text, ens ofereix escoltar paraules, visualitzar imatges. fins i tot en els seus recursos fins de notació musical, incloure vídeo, incrementar la grandària amb una lupa i sobretot captar millor l’atenció i curiositat dels nostres alumnat pel seu caràcter lúdic i colorit. I en ser accessible mitjançant un navegador permet el seu ús des d’un ordinador, tauleta o mòbil, en qualsevol lloc i moment.

Flippity per tant és una eina excel·lent que ens ajudarà a crear, no sols activitats, si no també productes finals i elements que ens facilitaran el treball amb diferents metodologies i estratègies: Aprenentatge basat en  projectes (ABP), Flipped Classroom, Aprenentatge-Servei, Gamificació, etc.

La ferramenta

Flippity es basa en una web que no requereix registre i és gratuïta, https://www.flippity.net/ que ens ofereix la possibilitat de crear diferents activitats, materials i elements per a la nostra classe.

 

Utilitza com a base els fulls de càlcul de Google, i segons l’activitat, haurem d’introduir el contingut desitjat d’una manera molt senzilla i organitzada en aquesta fulla. Si no disposem d’un compte de Google, bé siga educativa o de Gmail, o ens costa manejar-nos amb els fulls de càlcul, ens permet directament crear algunes activitats des de la pròpia web sense necessitat d’utilitzar-les.

De full de càlcul a activitat de Flippity

Flippity ens permet generar:

 

Activitats o tasques per al nostre alumnat com a fitxes, sopes de lletres, cerques del tresor, jocs de memo, línies de temps, etc.
Elements que ens poden ajudar per a gestionar el nostre aula com a gestors de progrés, leaderboard per a gamificació, ruleta aleatòria de paraules o per a preguntar a un alumnat, generació de grups, gestió de badge, etc.
Recursos com a paraules en un format cridaner, núvols de paraules, fitxes, generació d’històries, cartons de bingo, etc.
En utilitzar els fulls de càlcul en el núvol, podem de manera quasi automàtica, crear el contingut de manera col·laborativa amb el nostre alumnat per grups o tota la classe de manera conjunta. En finalitzar podrem compartir l’activitat mitjançant un enllaç, codi QR o directament per correu, Google Classroom i Twitter.

Compartir Flippity

Si desitgem que el contingut siga anònim podríem utilitzar com medi intermedi formularis per a recopilar la informació i que l’alumnat no poguera identificar o veure això dels seus companys i companyes prèviament.

 

Un altre gran avantatge és la seua gran senzillesa i estalvi de temps, per exemple, si volem que es practique amb els països i les seues capitals, podríem introduir la informació d’aquests en el full de càlcul i generar fitxes en l’activitat de flashcards. I reutilitzant el ja creat, a un clic, convertir aqueixos mateixos termes de manera automàtica a generar altres activitats com a sopes de lletres, mots encreuats, targetes memo, penjat, i fins a fer cartons per a jugar al bingo amb aquests termes. En un instant tenim diversitat d’activitats per a repassar els mateixos conceptes de diverses formes.

Converteix a una altra activitat Flippity

Explicació de l’ús en l’àmbit educatiu

Les activitats i recursos que podem seleccionar per a crear en Flippity són:

Flashcards permet escoltar la paraula, incloure imatges i vídeo

Flippity Flashcards: Ens permetrà crear fitxes de qualsevol tema, a més permet incloure imatges, vídeos i fins i tot posar veu al contingut si volem aprendre un idioma o per a ajudar a persones amb dificultats en lectoescriptura. Permet veure-ho en forma de llista, practicar, i fins a ajuntar els termes parells jugant. També permet amb aqueixos termes migrar-ho automàticament a altres activitats.

Diverses maneres de practicar amb fitxes. Ajuntar parelles/figcaption>.

Flippity Quiz Show: Ens permet crear un joc de trivial.

Flippity Random NamePicker: Ens permet en forma de ruleta per exemple triar a un alumne/a de manera aleatòria, ordenar-los per a asseure’ls en classe o generar grups o equips de diferent nombre de components. Per a estalviar-nos temps ens permet fins i tot tindre un temporitzador en la mateixa finestra per a donar un temps a una activitat o per a respondre a la pregunta.

Flippity Randomizer: Permet crear frases de manera aleatòria o ben dirigida. Important quan volem estructurar frases amb qui, quines, quan i on.

Flippity Scavenger Hunt: Activitat cercador de tresors on esbrinant preguntes desbloquegem candats. Excel·lent per a mantindre la curiositat i atenció. Es pot realitzar en aula, a distància compartint per videoconferència i t’envia per correu si aconsegueixen desbloquejar. Pots especificar les preguntes de la teua matèria i donar pistes. En les pistes pots incloure imatges i fins a vídeos de Youtube.

Exemple Candats amb clau Flippity: https://www.flippity.net/sh.asp?k=1l6vuu-pjbofhilmok5888-ibf8xktyhazkop_jgn7o4

Flippity Manipulatives: Fitxes de diferents colors que es poden moure, agrupar, etc.

Flippit Matching Game: Cartes de parelles per a associar tipus memorístic. Permet veu, numèric i temps.

Flippity Timeline: Línia de temps que permet incloure dates, text, imatges, etc.

Flippity Bingo: Crea termes parells per a jugar al bingo amb ells. Permet imprimir cartons diferents o tindre’ls des d’un dispositiu. Es pot emportar a ruleta per a triar aleatòriament. Es pot jugar a anar completant el bingo amb els termes, o més complicat esbrinar si tens el terme parella pel que has de saber el seu significat. Per exemple, poden ser termes de països i la seua capital. Si ix Espanya, hauries de trobar en el teu cartó Madrid. Si no ho saps, perdries el poder marcar-lo i no faries bingo.

Candats que cal anar obrint responent preguntes.
Flippity memory.
Leaderboard.

Flippity Badge Tracker: Gestió de badges al teu alumnat segons els reptes aconseguits.

 

Flippity Leader Board: Permet gestionar un leader board dels teus alumnes/as en diferents reptes. Molt útil per a gamificar i portar un control de punts en cada repte. A més d’ordenar per qualificació d’alumnes/as pot ordenar per reptes.

 

Flippity Typing Test: Permet avaluar la velocitat i fiabilitat en l’escriptura per teclat. Pots tindre diversos textos per longitud i complexitat i t’assigna estadístiques i valoració.

 

Flippity Spelling Words: Molt útil per a millorar l’escriptura i l’oïda d’un idioma. També pot servir per a repassar conceptes. Inclou veu i lletreig de la paraula i permet jocs.

 

Flippity Word Search: Permet generar sopes de lletres de paraules amb la seua definició. Aplicable a qualsevol matèria. Permet generar diverses combinacions amb les mateixes paraules per a donar a cada grup un diferent i que després puguen anar girant entre els alumnes/as o els grups. Permet ser imprés.

Sopa de lletres. Permet imprimir i fer un nou amb un clic.

Flippity Crossword: Permet generar mots encreuats amb paraules i la seua definició. Permet fer-ho imprimible. Permet generar diverses combinacions amb les mateixes paraules per a donar a cada grup un diferent i que després puguen anar girant entre l’alumnat o els grups. Permet ser imprés.

 

Flippity Word Scamble: Permet ordenar lletres per a formar la paraula adequada. Ideal per a termes o aprenentatge d’idiomes. Permet generar diverses combinacions amb les mateixes paraules per a donar a cada grup un diferent i que després puguen anar girant entre l’alumnat o els grups. Permet ser imprés.

Ninot de neu jugant al penjat.

Flippity Snowman: Permet crear el joc del penjat però amb un ninot de neu. Agregues termes i la seua pista. Has d’esbrinar la paraula i es va desfent el ninot de neu.

 

Flippity Progress Indicator: Permet portar un control de progrés dels alumnes/as. Imagina el controlar cada setmana les pàgines llegides d’un llibre o els reptes aconseguits. És important que l’alumne/a sàpia bé la seua situació, i també respecte als altres.

 

Flippity Word Cloud: Permet generar un núvol de paraules amb les indicades. Permet personalitzar la seua grandària, disseny i capturar la imatge per a després reutilitzar-la.

 

Flippity Fun with words: Permet generar les paraules amb diferents formats com a tecles d’ordinador, llec, taula periòdica, 3D, videojoc, etc. Ideal per a crear ambients en gamificació.

 

Flippity MadLibs: Permet generar diferents històries completant una certa informació com a nom, lloc, adjectius, etc. Ideal per a la creativitat i maneig del llenguatge i idiomes.

 

Flippity Tournament Bracket: Permet generar l’organització d’un torneig i el seu procés segons es vagen realitzant les competicions fins a obtindre el campió final. Permet ser imprés.

 

Flippity Certificate Quiz: Permet generar un qüestionari i si la persona aconsegueix encertar se li genera un certificat. En les preguntes i respostes es permet incloure vídeos i imatges. A més envia el resultat per correu electrònic.

 

Flippity Self Assessment: Permet generar una sèrie de preguntes i segons les respostes indicar el rol més afí segons les seues contestacions. Per exemple, segons la resposta a preguntes realitzades podríem esbrinar el perfil de jugador d’un alumne/a. Ideal per a orientació i esbrinar el rol o personatge en gamificació.

Metodologia i didàctica aplicada

Flippity a la nostra aula ens ajuda a…

  • Elaborar de manera molt senzilla, ràpida i cridanera diferents activitats o tasques per als nostres alumnes per a reforçar els mateixos continguts de diferents maneres i que no siguen monòtones.
  • Fomenta la curiositat, atenció i creativitat. Motiva a l’alumnat amb reptes i jugant, no existeix la monotonia.
  • Desenvolupa segons el contingut moltes competències, però a més, la competència digital, l’alumne/a per a crear cerca, selecciona, utilitza diversos recursos i els esquematitza en una activitat. A més hi ha vertadera comprensió quan és capaç d’aplicar i explicar aqueixos continguts, per exemple creant activitats per a uns altres.
  • Personalitza l’aprenentatge, per a cada alumne/a, i a més empra diversitat de continguts tant en text, veu, imatge i vídeos millorant la inclusió. A més, moltes de les activitats permeten ser impreses per si no tenim recursos a l’aula.
  • Fomenta el treball individual i col·laboratiu en permetre treballar tant individualment com en equip.
  • Ajuda en l’educació a distància.
  • Ens ofereix elements i recursos que podem utilitzar per a aplicar diferents metodologies o estratègies com a aprenentatge basat en projectes (sent algunes activitats productes d’etapes del nostre projecte com a línies de temps, per exemple), flipped classroom (on podem conéixer mitjançant qüestionari i tasques l’aprés a casa, o bé, treballar amb activitats i en grup a l’aula els conceptes apresos a casa), Aprenentatge-Servei (generació d’activitats pels propis alumnes/as per a ensenyar conceptes a les seccions més xicotetes del col·legi o a altres especialitats d’FP), gamificació (utilitzant jocs de cadenats, leaderboard, generació de grups, ruleta aleatòria, badge, per exemple)
  • Els alumnes poden passar de ser consumidors de contingut a creadors.

Recomanació final

Com a dificultat en treballar en equip amb l’eina aconsellaria si es treballa directament amb el full de càlcul a definir molt bé els rols dels membres del grup i que siguen responsables d’organitzar-se a l’hora de crear el contingut, definint molt bé els seus espais i responsabilitat perquè no hi haja interferències en el full de càlcul. Si volem crear un material comú, però no desitgem que cada alumne veja l’aportació dels seus companys, per simple privacitat de les dades, o per mantindre la curiositat a vegades fins al final, recomane utilitzar formularis i posteriorment bolcar la informació en el full de càlcul.

Una eina fàcil d’usar i amb rapidesa per a obtindre resultats finals interactius i molt visuals. La podem utilitzar per tant per a reforçar continguts, veure’ls en diferents contextos, avaluar, treballar individualment o en equip, ajudar en l’aprenentatge a distància, personalitzar l’aprenentatge, fomentar la creativitat i aprendre divertint-se i jugant mantenint l’atenció i curiositat tan complicada hui dia.

Crea activitats, materials interactius i elements per a la teua aula senzilles i sorprenents amb Flippity de manera col·laborativa.

Informació i materials complementaris

Artículo Blog en la nube TIC: Herramientas, insignias y juegos con las hojas de cálculo de Google.

http://www.enlanubetic.com.es/2017/05/flippitynet-herramientas-y-juegos-con.html

Ejemplo Candados Flippity:

https://www.flippity.net/sh.asp?k=1l6VuU-PJbOFhIlMOk5888-IbF8xktyHAzKoP_jGn7o4

Ejemplo ruleta alumnos/as Flippity:

https://www.flippity.net/rp.php?k=1wVWfnvbP3hhsRV0zGmLNJt2mtevlF_lNwVqpVTsNeS8

Videotutoriales Flippity Canal Martín García Valle

FlippEdmoción en mi aula: https://es.calameo.com/books/004687281bf33cd0085c5

Google for Education: https://es.calameo.com/books/00468728161b5385b77b4

Flipped Classroom con Google: https://es.calameo.com/books/0046872814a41c55971c7

Empleo en aula: https://youtu.be/56HdAayRoCQ

Entrada basada en l’article “Crea fácilmente actividades interactivas sorprendentes: Flippity” por Martín García Valle (@martingvalle)